kasper-med-kameraudstyr

Sådan laver du video til sociale medier

Kasper Lundby
Kasper LundbyHjemmesider, videoer og sociale medier
Læsetid: 19 min.

Derfor skal du læse denne guide

Denne artikel er en guide til hvordan du laver video til sociale medier. Alle mine tips og tricks i guiden har jeg samlet sammen siden 2011, hvor jeg begyndte at lave videoer. For at lave videoer til sociale medier behøver man ikke, at have stort udstyr, eller være et helt hold af mennesker. Du kan gøre det her selv, bare dig og din telefon.

Derfor får du en masse tips du kan tænke over, inden du går i gang med at lave din video. Alt fra, hvordan man laver gode korte videoer, til hvilket format du skal optage i og hvorfor.

Hvorfor video på sociale medier?

Sociale medier er kæmpe store opslagstavler, med en masse forskelligt indhold der slås om din opmærksomhed. Indhold, i form af både billeder, video, tekst og lyd. Alt, lige fra tøj reklamer og billeder af smarte produkter, til kattevideoer og billeder af hvad din nabo fik til frokost. 

Uanset hvad du ser på dine sociale medier, kan du nok give mig ret i, at sociale medier er rigtig gode til at få vores opmærksomhed. Det er faktisk det det hele handler om, nemlig opmærksomhed.

Det er sådan, at sociale medier tjener rigtig mange penge, på din opmærksomhed. Vi taler ikke småpenge her. Vi taler mange milliarder af kroner.

Grunden til, at din opmærksomhed er så meget værd er, at mens du ser fjollede videoer, liker dine naboers opslag og klikker på annoncer, samler det sociale medie en masse oplysninger omkring din adfærd. Alt fra, hvad du klikker på, hvem du snakker med og hvilke produkter du ser på nettet. Det kan måske virke skræmmende, det er der også mange der føler, men uanset hvordan man føler om det, så kan man altså bruge det her til sin egen fordel.

Sociale medier er RIGTIG glad for video. Simpelt fordi, at vi mennesker generelt er rigtig glade for video. Video fanger vores opmærksomhed langt bedre end tekst og billeder gør. Og ikke nok med, at det fanger vores opmærksomhed bedre, vi husker også langt bedre det vi har set på video end hvis vi læser det samme på tekst.

Rent faktisk, så husker du gennemsnitligt kun 10% af det du læser på tekst, men hele 95% af et budskab, hvis du ser det på video. Det er altså en KÆMPE forskel. 

Video består også af langt flere elementer, som kan være med til at plante sig bedre i hukommelsen. Tekst består, ja kun af tekst. Men video kan bestå af, lyd, billeder, tekster og ikke mindst video, selvfølgelig. 

Der er faktisk rigtig mange gode grunde til, hvorfor du skal lave videoer på dine sociale medier.

Virksomheder som bruger video i deres markedsføring, oplever gennemsnitligt en 27% CTR (Click Through Rate) og en 34% højere konverteringsrate, end virksomheder der ikke bruger video i deres markedsføring .

Video bliver også, gennemsnitligt, delt 12 gange mere end tekst og billeder gør til sammen .

Opslag med video har 48% flere visninger.

En video på Facebook kommer, gennemsnitligt, 135% længere i rækkevidde, organisk (uden at bruge penge) end et billede gør.

Der er mange flere gode grunde til, hvorfor du skal bruge video i din markedsføring på sociale medier. Men så er spørgsmålet, hvordan laver man video til sociale medier?

Hvordan laver man video til sociale medier?

Det kan virke uoverskueligt at kaste sig ud i at lave video. Men rent faktisk, er det slet ikke så svært. Det vigtigste, er faktisk bare at komme i gang og gøre det, uden at tænke for meget over hvad der er rigtigt eller forkert. Det er aldrig forkert, at kaste sig ud i noget. Tværtimod, kan man kun lære at udfaldet.

Men inden du kaster dig ud i at lave video, så lad mig lige give dig nogle gode råd med på vejen, du kan tænke over inden du går i gang.

Hvorfor laver du videoen?

Har du tænkt over hvorfor du egentlig laver den her video? Det er ikke fordi, du skal sætte dig ned og skrive en hel sides roman om hvorfor du laver videoen, men det er en rigtig god idé at have gjort sig nogle tanker om hvorfor, inden du går i gang med at optage videoen. På den måde, hjælper det dig til at blive på sporet af det du vil sige, uden at tale om alt muligt, der slet ikke er relevant.

Som jeg sagde før, så handler det i høj grad omkring opmærksomhed. Når du nu har fået folks opmærksomhed med din video, ville det være rigtig ærgerligt hvis de mistede lysten til at se det hele, fordi du ikke kan holde dig på sporet af hvad du vil sige.

Overvej derfor, hvorfor du egentlig laver videoen. Bare et par små mentale noter til dig selv.

F.eks., så har jeg lavet de her videoer for at vise og fortælle dig, hvordan du laver video til sociale medier. Fordi jeg har det konkrete budskab i baghovedet, taler jeg ikke om alt muligt andet.

Hvad vil du fortælle med videoen?

Hvad er dit egentlige budskab? Hvad er det seeren skal tage med og huske efter de har set din video? Det er rigtig vigtigt, at have gjort sig tanker om sit budskab. På den måde, sikrer du, at du får sagt de ting der er vigtige. F.eks., hvis du vil lave en video, som fortæller om dit super smarte nye produkt, så giver det nok ikke så meget mening også at fortælle, at Anne-Grethe har fødselsdag i weekenden, og at I laver catering hver anden søndag.

Det betyder ikke, at man ikke må fortælle at der er fødselsdag og catering. De ting hører bare ikke til i den video, der fortæller omkring jeres nye produkt. Lav hellere en anden video, som fortæller omkring fødselsdagen, og en helt tredje video som fortæller om jeres catering.

En god tommelfingerregel er, at én video kun skal indeholde ét budskab. Bum. Færdig. Slut. 

Ved at pakke en video med flere budskaber risikerer du, at miste folks opmærksomhed inden du når at fortælle dem hvad de skal gøre, når de har set videoen.

Hvad vil du have seeren til at gøre?

At vide hvad du vil have seeren til at gøre når de har set videoen, er meget vigtigt. Det kan være, at du vil have dem til at gå ind på din hjemmeside for at gøre noget specielt. Det kan være, at de skal kontakte dig på en besked eller telefon. Eller får de en rabatkode ved at klikke på linket under videoen?

Hvis du glemmer at bede seeren om at gøre noget aktivt, som at besøge din hjemmeside, eller tage kontakt, går du glip af rigtig mange potentielle kunder.

Vi mennesker er dovne. Du kan godt have fået min opmærksomhed, og måske endda vist mig et produkt eller tjeneste jeg har brug for, men fordi jeg er doven og ikke tænker videre over det, så tager jeg ikke selv initiativ til at købe, undersøge eller bare klikke videre.

På Facebook, kan man endda risikere, at en anden video automatisk starter lige så snart din video er færdig, og så er man allerede videre i systemet og du er for længst glemt.

Fortæl dem, meget direkte i videoen, at de skal gøre noget aktivt for at komme videre i processen. Og sig det gerne allerede i starten eller midten af videoen. 

Det er faktisk en meget lille procentdel af seere, som ser en video helt til ende. Men det betyder ikke, at de synes du er uinteressant, der var bare noget andet som fik deres opmærksomhed. Derfor er det en rigtig god idé at fortælle hvordan man kommer videre, i starten eller midten af videoen.

Hvem skal se videoen?

Hvem er egentlig målgruppen? Det er vigtigt at tænke over, hvem der faktisk skal modtage videoen inden man begynder at filme. Ved at have målgruppen i baghovedet ved du nemlig, om du må bruge humor eller om det skal være en meget seriøs video. Må du tale i tekniske termer, eller skal det forklares helt nede på jorden så alle kan være med? 

At have styr på, hvem man egentlig vil kommunikere til, i grove træk, er en stor fordel. På den måde undgår du at kommunikere forkert og gå glip af en masse potentielle kunder.

Eksempler

Det kan måske være lidt svært at forstå hvor simpelt det egentlig er, så lad os lige tage et par eksempler.

Eksempel 1 – Revisor

Det kan være, at du er en revisor, som gerne vil kaste sig ud i at lave noget video. Hvorfor lave videoen?

Revisoren ved, at mange virksomheder mister likviditet, fordi de ikke har styr på deres fradrag.

Budskabet med videoen.

Jeg kender de fradrag du ikke selv gør, og kan derfor hjælpe dig med at få flere penge mellem hænderne.

Opfordring?

Kontakt mig, så gennemtjekker jeg dit regnskab og ser hvad du går glip af.

Målgruppe?

Enkeltmandsvirksomheder og små selskaber, sproget skal derfor ikke være for teknisk, men mere nede på jorden så alle kan være med.

Eksempel 2 – Autocenter

Hvorfor lave videoen?

Autocentret vil gerne skabe opmærksomhed på deres nye service, som de ved mange kunne være interesserede i.

Budskabet med videoen.

Som noget helt nyt, kan du nu købe service til din bil på et fast abonnement. Det betyder altså, at hvis din bil bryder sammen skal du ikke betale store pludselige udgifter, men et fast beløb hver måned, så reparerer vi bilen når den går i stykker.

Opfordring?

Book en tid online til et gratis tjek, så giver vi dig en pris på hvad det vil koste om måneden.

Målgruppe?

Målgruppen her kan være bilister der kører over 30.000 km om året, som bedre kan overskue et fast lavt beløb hver måned, end et stor regning når bilen går i stykker. Da det er helt almindelige mennesker, skal sproget bare være ganske almindeligt.

Dit budskab skal ramme seerens behov

Som du kan se, så er det ikke særlig meget du egentlig skal tænke over, men denne lille struktur er med til, at du laver korte, klare og relevante videoer til de rigtige mennesker.

Det vigtige at huske er, at dit budskab altid skal tale til dine potentielle kunders behov. 

Revisoren ved, at de fleste virksomheder gerne vil have flere penge mellem hænderne. 

Virksomhedernes behov for flere penge, kobler han naturligt på sit budskab.

Autocentret ved, at det kan være et problem for mange med de uforudsete udgifter til at have bil. Derfor tilbyder de service på abonnement, for at opfylde kundernes behov for mere sikkerhed og stabilitet i økonomien.

Hvem skal stå foran kameraet?

Der er mange måder du kan formidle dit budskab på. Også flere end jeg lige nævner her. Hovedsageligt, så kan du formidle dit budskab personligt, bruge en statist / skuespiller eller få en kunde til at tale om dit produkt / service.

Personligt

Det kan være en rigtig god idé at formidle sit budskab personligt. Det kan kræve mod, at turde stille sig foran kameraet, men det kan give rigtig meget positivt af sig.

For det første, er det altid godt at bryde sine grænser og prøve nye ting. Det er med til at styrke dig i andre situationer som kan være grænseoverskridende.

Men vigtigst at alt, er det med til at seeren, som er den potentielle kunde, kan få et godt førstehåndsindtryk af dig. Specielt hvis du sælger en personlig ydelse, som rengøring, tømrer, VVS’er, eller noget lignende hvor du personligt har dialog med kunden, det er med til at skabe stor troværdighed omkring dig og din service, hvis jeg som kunde kan se og høre dig inden jeg køber.

Det samme gælder, hvis du sælger et produkt på f.eks. din webshop. Uanset hvad, så handler mennesker med andre mennesker.  Hvis du kan fortælle omkring dit produkt, og vise mig, hvorfor det er genialt og at jeg har brug for det, så er jeg langt mere tilbøjelig til at købe.

En af de bedste ting ved selv at stå foran kameraet er, at man ikke skal vente på andre for at komme i gang med at lave videoen. Ofte er det de små ting som afholder os i at få arbejdet gjort, og overspringshandlinger kan være lettere hvis man afhænger af andre. Hvis det kun er dig der skal filme og være foran kameraet, så er det også kun dig selv du skal vente på.

Statist / skuespiller

Du kan også bruge statister / skuespillere til at formidle dit budskab. Det kan være rigtig effektivt, hvis du har en historie eller et scenarie du gerne vil vise. Specielt hvis du sælger produkter til massemarkeder, så kan det være let for seeren at sætte sig i skuespillerens sted og på den måde forstå behovet for produktet eller tjenesten.

Ulempen ved at bruge statister / skuespillere er, at det ofte er mere omfattende og tidskrævende end hvis man filmer og forklarer alting selv. Derfor kan det være let slet ikke at få lavet videoen, fordi der er for mange udefrakommende faktorer der ikke kan gå op. 

Det kan blive rigtig godt hvis man tager sig tiden til det, men det er mere omfattende end at filme sig selv.

Kunder

Du kan også få dine kunder til at tale om dit produkt. Det kan være langt mere effektivt, end hvis du selv gør det. Hvorfor? Fordi, dine kunder ikke har noget at miste ved at tale ærligt omkring dit produkt.

Hvis du sælger sko, og på videoen siger, at dine sko er de bedste, mest behagelige og flotte på markedet, så kan man godt sidde som seer og tænke “.. Det skal du jo sige, det er jo dine sko du sælger.”

Men hvis dine kunder siger, at du har de bedste sko på markedet, så er det pludselig en helt anden snak.

Her er det meget vigtigt, at du giver dine kunder mulighed for at sige sin ærlige mening, uden at fortælle dem hvad de skal sige. 

Hele idéen med at bruge sine kunder til at tale om sit produkt er, at skabe den ultimative troværdighed hos seeren. Der skal meget til at opbygge troværdighed, men meget lidt til at miste det. Hvis det virker aftalt og planlagt det kunden siger, så virker det ikke autentisk og det ser man hurtigt som seer, hvilket kan gøre mere skade end gavn.

Det handler om troværdighed

I sidste ende, handler det mest af alt om at opbygge troværdighed til dig og dit produkt. Hvis jeg ikke finder dig troværdig, så kommer jeg aldrig til at lægge penge i din forretning.

Hvordan laver man spændende video?

Der er to ting man skal have styr på, for at lave spændende video.

  1. Dit budskab skal være relevant og interessant for mig som seer. Det har vi egentlig gennemgået i de 4 ting du skal tænke over inden du laver videoen.
  2. Din video skal være interessant at se på.

Sådan gør du din video interessant at se på

Det er rigtig svært at fastholde folks opmærksomhed hvis din video er uinteressant at kigge på. Generelt er vi mennesker rigtig dårlige til at holde fokus. Vi er rigtig gode til at kigge rundt, for hele tiden at finde de ting omkring os, der er mest spændende at se på. Det kan være små ting, som en fugl der flyver forbi dit vindue, eller en person der går forbi ude på gaden.

Du bør derfor have styr på følgende ting:

1. Drop den hvide væg

Der er desværre rigtig mange, når de skal optage video, som stiller sig foran en hvid væg og står og taler i 5 minutter. Det er direkte røv sygt at se på. Det er virkelig uinteressant. Selvom det du siger kan være spændende at høre om, så når jeg aldrig at se de 5 minutter igennem inden jeg er videre og noget andet har min opmærksomhed.

Kasper foran en kedelig hvid væg

Brug baggrunden af videoen til at skabe noget spændende at kigge på. 

Mark O. Madsen foran arena

Det her, er et udsnit at en video jeg har lavet for MMA kæmperen Mark O. Madsen. Hvis man sammenligner det, med det gamle billede af mig ovenover, der står foran en hvid væg, er der ingen tvivl om hvilket billede der er mest interessant at kigge på. Ikke mindst fordi, der står en muskuløs, halvnøgen mand på billedet af Mark, men også fordi der sker så meget i baggrunden.

Der løber mennesker forbi. Der er nogen der slås. Der er gang i den og massere af aktivitet. Det er langt mere spændende, end at stå foran en hvid væg. Det kan gøre forskellen fra om folk mister opmærksomheden efter 10 sekunder, eller om de ser videoen helt til ende.

Optag din video, et sted der er relevant for dit budskab, og tænkt over hvad du faktisk har i baggrunden. Liv og mennesker, er altid interessant at se på, så længe de ikke støjer så meget at man ikke kan hører hvad du siger.

Natur og omgivelser er også gode baggrunde. Vær lidt kreativ, når du vælger lokation til at filme.

1. Brug musik i dine videoer

Musik er en rigtig god måde at holde folk engagerede gennem videoen. Man kan bruge musik på rigtig mange måder, både til at opbygge en stemning, til at understrege humor, til at gøre ting akavede, dramatiske, seriøse, ja nærmest til hvad som helst.

Video er rigtig effektivt til at fastholde seeren, og holde dem i “flow” gennem videoen.

Der findes rigtig mange gode tjenester, hvor du kan finde musik til dine videoer. Jeg bruger selv Artlist til mine videoer.

Der er også en del “gratis” tjenester, hvor man må bruge deres musik for at blive nævnt i videoen som “betaling”.

Uanset om du køber en betalingstjeneste til musik, eller om du bruger gratis tjenester, så skal du ihvertfald være sikker på at du har tilladelse til at bruge musikken, inden du lægger videoen på nettet. Hvis du ikke har tilladelse til at bruge musikken, kan du få fingrene gevaldigt i klemme, risikere bøder og ikke mindst, ikke få lov til at uploade videoen til f.eks. Facebook og YouTube.

Du må heller ikke bare tage og bruge en sang du lige hørte i radioen. Teknisk set, er det et brud på den imaterielle ret, altså copyright, hvis du gør. Det kan slet ikke betale sig. Køb en tjeneste som Artlist, eller sørg for at du må bruge musikken på videoen.

1. Lys får dig til at se godt ud

Lys er rigtig vigtigt lige at tænke over inden du begynder at filme. Hvis du stiller dig et mørkt sted, vil din telefon eller kamera prøve at gøre videoen lysere digitalt. Resultatet er ofte ikke særlig godt, og billedet bliver grynet og uklart. Det er ikke pænt at kigge på.

Stil dig derfor et sted hvor der er god belysning. Men heller ikke for meget. Alt for meget lys gør dit billede / video overeksponeret, og heller ikke pænt at se på. Det sker typisk hvis man filmer udenfor og solen står højt på himlen og skinner kraftigt. Så sker der det, at man får nogle store sorte skygger over og under ens øjne, som får dig til at ligne en teenage pige med for meget mascara, der har grædt fire timer i badet. Det lyder måske som om jeg overdriver, men det gør jeg ikke.

Det handler om at finde en balance, hvor belysningen bare er naturlig. Når det er overskyet udenfor, er det faktisk perfekt vejr at lave video i. Den naturlige dæmpede belysning er perfekt, og skyerne fungerer som et klæde der gør alle skyggerne “ bløde”. 

Naturligt lys, ind gennem et vindue er derfor ofte en rigtig god kilde til flot video.

Man kan selvfølgelig også bruge lys fra lamper. Her skal man bare være opmærksom på, at de hverken lyser for meget eller for lidt. Der er sådan set kun én måde at finde ud af det på, det er ved at prøve sig frem.

Eksempel – SOSU uddannelsen hos ZBC

Her kan du se et eksempel på en video jeg har lavet i samarbejde med Mads Marius og erhvervsuddannelsen Zealand Business College (ZBC). Den her video er lavet ud fra alle de ting jeg har beskrevet ovenfor. Jeg vil blot vise, at der skal meget få ting til at lave god og interessant video.

Nogle af de ting der er værd at lægge mærke til i videoen er:

  • Vi viser, autentisk, hvad eleverne kan opleve på SOSU uddannelsen.
  • Vi bruger en statist / skuespiller (Mads Marius), så eleverne kan sætte sig i hans sted.
  • Vi bruger rigtige elever fra uddannelsen. På den måde, skaber vi mere troværdighed. Eleverne er ikke forpligtede til at synes SOSU uddannelsen er spændende og interessant. De er glade for uddannelsen, og afspejler helt naturligt glæden ved det.
  • Ingen hvid væg – miljøet og omgivelserne er relevante. Vi befinder os i elevernes klasselokaler.
  • Sproget – Vi taler meget direkte til vores unge målgruppe og bruger derfor også humor meget bevidst i videoen, som musikken kan være med til at underbygge.

Hvilket format skal jeg optage i?

Det vi ser her, er et udsnit af en video jeg har lavet for Nykøbing FC i samarbejde med Knuthenborg Safari Park

Denne video er optaget i det man kalder for landskabsformat (16×9). Det er ikke fordi der er landskab på videoen, men det beskriver hvilken retning kameraet vender. 

En billede af en dinosaur fra Knuthenborg Safaripark i landskabsformat

Dette format er meget typisk på hjemmesider, til fjernsynet og ikke mindst på YouTube.

Eksempler på video størrelser til Facebook og Instagram

Men, på Facebook, Instagram Snapchat, mm. er det et helt andet format du skal filme i.

Facebook, Instagram og Snapchat er alle sammen tiltænkt at de skal bruges på telefonen. Og da det er de færreste som bruger deres telefon horisontalt, skal videoerne filmes vertikalt. Du skal altså bare filme din video, som du holder din telefon normalt.

Grunden til det er, at video der er filmet vertikalt fylder mere på din skærm end video der er filmet horisontalt. Chancen for, at jeg kan få din opmærksomhed hvis jeg fylder mere på din skærm er langt større end hvis jeg fylder mindre.

Der er dog nogle ting man skal være opmærksom på, selv når man optager sine videoer vertikalt. Man kan filme sine videoer i tre forskellige formater, 1:1,  4:5  og 9:16. Alle sammen fylder forskelligt på skærmen, og alle sammen kan bruges forskellige steder på forskellige platforme. Det lyder måske lidt kompliceret, men det er slet ikke så svært.

Hvis du vil offentliggøre en video på Facebook og Instagram, så optag den i formatet 1:1 eller 4:5. Helst 4:5, fordi det fylder mere på skærmen.

Hvis du uploader din video, i en Facebook eller Instagram story, så skal du altid filme den i et 9:16 format. Simpelt fordi, den fylder maksimalt af skærmen.

Så tænker du måske. Hvis 9:16 fylder hele skærmen, hvorfor kan jeg så ikke bare filme alle mine videoer sådan? Svaret er, at det kan du sådan set godt, men Facebook og Instagram tillader ikke, at din video kan fylde hele skærmen i deres nyhedsfeed, kun i historier. 

Eksemel på video størrelse til Snapchat

Hvorimod på Snapchat, kan man kun uploade video i 9:16 format. Altså hvor det fylder hele skærmen.

Eksempel på video størrelse til YouTube

På YouTube bruger man stadig kun 16:9 video. YouTube er et medie vi bruger lidt anderledes end Facebook og Instagram. Videoerne er ofte længere, et sted mellem 6 minutter og 40 minutter, alt afhængigt hvad du ser.

Jeg kan godt forstå hvis det er lidt kompliceret og svært at forstå. I så fald, så lad være med at tænke for meget over det og husk, at det vigtigste er at du i det hele taget laver videoen, uanset hvilket format du vælge at lave den i.

Hvor lang skal min video være?

Man kan hurtigt blive overrasket over, hvor lang tid man faktisk kan bruge på at fortælle noget kort. At lave kort video er en kunst. Generelt så får video der er under 2 minutter flest interaktioner (likes, kommentarer, delinger), mens Facebook opvejer video der er længere end 3 minutter. 

Jeg plejer at sige, at du skal lave din video så kort som mulig, hvor du kan nå at fortælle om dit budskab uden at du taler unaturligt hurtigt.

Hvis din video skal på Facebook eller Instagram, så hold den gerne under 2 minutter, men hvis den skal på en Facebook story, skal den faktisk være under 16 sekunder. Så skal man altså få sit budskab kortet ned i en hulens fart!

Det kan være en rigtig god idé, at filme forskellige videoer med det samme budskab. Altså én video til dit Facebook feed i et 4:5 format under 2 minutter, én til sin story i 9:16 format under 16 sekunder. På den måde kan du sikre dig, at din video giver bedst indtryk og er mest effektiv.

Husk! Undertekster på din video!

85% ser slet ikke din video med lyd på. Vi er rigtig gode til at se videoer uden lyd, fordi vi er på arbejde, sidder i bussen, er på toilettet eller taler med nogle andre mens vi ser videoen. 

Derfor er det meget vigtigt, at du har undertekster på din video, ellers risikerer du at miste seerens opmærksomhed på et splitsekund. Tænk nu hvis, dit produkt faktisk er det perfekte for mig, men jeg finder aldrig ud af det, fordi jeg ikke havde lyd på videoen og du ikke havde sat undertekster på.

Upload videoen direkte på platformen

Når du har optaget din video, sat musik på, lavet undertekster og den bare er klippet og klar til at komme ud og leve, så skal du huske, at uploade videoen direkte på den platform den er tiltænkt. 

Skal videoen på Facebook, så upload den direkte på Facebook. Skal videoen på Instagram, så upload den direkte på Instagram og det samme med YouTube.

Lad være med, at uploade en video på YouTube for så at dele den på Facebook. Det er en rigtig dårlig idé, fordi Facebook vil ikke sende sine brugere over på YouTube. Det svarer til, at du sender dine kunder direkte over i konkurrentens forretning.

Hvis videoen skal på Facebook, så upload den på Facebook. Skal den også på YouTube, så upload den der også, men lad aldrig de to platforme krydse hinanden, det vinder du ikke noget på.

Vigtigst at alt! 

Alle de ting jeg har beskrevet ovenfor er tommelfingerregler. De er allesammen med til, at du får succes med at lave video, men du får ingen succes, hvis du ikke gør noget. Det vigtigste er, at du laver videoerne, uanset om du har styr på alt i min guide eller ej.

Brug den her guide til inspiration, men vigtigst af alt, giv den gas og eksperimenter med hvad der virker for dig og dine kunder.